menu

Even wennen

De zomervakantie is voorbij, je gaat eindelijk beginnen op de middelbare school. Het kan zijn dat je wat zenuwachtig bent, het is tenslotte echt wel een grote stap nadat je 8 jaar op dezelfde school en in de dezelfde klas hebt gezeten. Nieuwe klasgenootjes, wisselende docenten en lokalen…. Maar wij willen graag dat jij het naar je zin hebt op onze school en daarom willen we ook dat jij niet zenuwachtig bent. Hoe we dat doen? Onder andere hierdoor:

Je mentor zie je op Vakcollege Rijnmond eigenlijk elke dag. Hij of zij geeft je namelijk mentorles, maar ook zijn of haar eigen vak en daardoor kennen jullie elkaar goed. Wij vinden dit heel erg belangrijk, omdat we willen dat jij je op je gemak voelt. Als je vragen hebt of ergens mee zit, is je mentor de eerste waar je naartoe kunt.

Nog voor de zomervakantie ontvang je een uitnodiging voor de kennismakingsmiddag in juni. Tijdens deze dag maak jij alvast kennis met je klasgenootjes. Je ontdekt al een beetje hoe de school in elkaar zit en welke docenten je krijgt. Ook wordt het lezen van het rooster uitgelegd en wordt er al iets verteld over de eerste week na de vakantie: de introductieweek.

De introductieweek is de eerste week na de zomervakantie. Deze week leer je je klasgenootjes en de school echt kennen. Zo leer je door middel van een speurtocht waar alle lokalen zijn, ga je met je hele klas sporten, leren we je alles over het rooster, haal je je boeken op en ontvang je je iPad. Een leuk begin van een geweldig schooljaar!

De eerste weken op een nieuwe school, en dan ook nog een middelbare school, daar moet iedereen aan wennen. Jij dus vast ook. Maar dat geeft niets, daar houden we rekening mee. Zo zorgen we ervoor dat je niet gelijk bedolven wordt onder huiswerk, maar bouwen we dit rustig op. Ook krijg je niet gelijk allemaal toetsen aan het begin van je eerste jaar. Zo kun je eerst even rustig wennen alle nieuwe dingen.

mentor

Ieder klas heeft een eigen mentor. Deze zie je op Vakcollege Rijnmond eigenlijk elke dag. Hij of zij geeft je namelijk mentorles, maar ook zijn of haar eigen vak en daardoor kennen jullie elkaar goed. Wij vinden dit heel erg belangrijk, omdat we willen dat jij je op je gemak voelt. Als je vragen hebt of ergens mee zit is je mentor de eerste waar je naartoe kunt.

Ook kan de mentor een collega vragen om jou te helpen als dat nodig is. We hebben speciaal opgeleide collega’s die jou kunnen helpen met bijvoorbeeld faalangst en dyslexie. Vraag het dus gerust als je graag een beetje hulp wilt.

Met een beetje hulp

Met een beetje hulp kan jij eigenlijk alles! Daar zijn wij van overtuigd en daarom willen we je graag helpen om het beste uit jezelf te halen. In eerste instantie is je mentor degene waar je alles mee bespreekt. Bijvoorbeeld omdat je dyslexie of dyscalculie hebt, omdat je leren lastiger vindt of omdat je even niet zo lekker in je vel zit. Dat geeft niets, daar hebben we collega’s voor die je hier graag bij willen helpen. De mentor helpt bij problemen of vragen, maar deze kan ook collega’s inschakelen die jou graag willen helpen:

Coördinator Onderwijsondersteuning

Wij hebben op school een coördinator onderwijsondersteuning. Zij kijkt met jou wat je nodig hebt en schakelt de juiste ondersteuning in, bijvoorbeeld van een leerlingbegeleider of orthopedagoog. En als het nodig is kan ze externe organisaties of deskundigen advies vragen of dit voor jou regelen. Dus als er iets is, twijfel niet om het aan te geven bij je mentor.

Dyslexie

Onze school heeft twee dyslexiecoaches. Zij hebben een speciale opleiding gehad om jou zo goed mogelijk te ondersteunen en coachen. Ook helpen ze de andere docenten bij ons op school om jou en andere leerlingen met dyslexie zo goed mogelijk te helpen.

Voor dyslexie hebben we overigens goede afspraken gemaakt in de school, zo zijn er laptops met speciale programma’s (Kurzweil), worden toetsen in een speciaal (groter) lettertype geprint en kun je extra tijd krijgen om je toetsen te maken. Samen met de dyslexiecoach wordt gekeken welke middelen het beste passen bij jou. Want iedereen is anders en dat geldt ook voor dyslexie.

Tip: Heb je je dyslexieverklaring al aangevraagd? Stuur een kopie dan mee met je aanmeldformulie

Meer weten?

Wil je meer weten over onze school en over ons onderwijs? Neem dan gerust contact met ons op via info@vakcollegerijnmond.nl of kom langs op onze Open Dag of de informatieavond.