menu

Jouw onderwijs

Basis / Kader / gemengde leerweg

De overheid heeft het er niet makkelijker op gemaakt met al die termen, want we hebben vakroutes, profielen, profielmodules, keuzeprofielen, beroepsgerichte keuzevakken en dan ook niveaus en leerwegen. Op deze pagina vind je meer uitleg.  

Niveau’s (en leerwegen)

In dit overzicht zie je de niveaus van het middelbaar onderwijs in Nederland en zie je ook direct op welk niveau ze je voorbereiden voor de vervolgopleiding. Niveaus worden voor het VMBO ook wel leerwegen genoemd.

Op Vakcollege Rijnmond kun je terecht als je van je basisschool het advies vmbo basis, vmbo kader of vmbo gemengde leerweg/theoretische leerweg krijgt. Die laatste lijken er twee maar ze zijn qua niveau eigenlijk gelijk. Stichting Andreas College heeft ervoor gekozen om de vmbo gemengde leerweg op Vakcollege Rijnmond onder te brengen en de theoretische leerweg op Pieter Groen. Het enige verschil is namelijk dat de gemengde leerweg meer praktijkuren op het rooster heeft. De theoretische leerweg krijgt meer theorievakken, zoals bijvoorbeeld een vreemde taal. Op Vakcollege Rijnmond hebben we de beste praktijklokalen en praktijkdocenten. Zowel vanaf de gemengde leerweg als de theoretische leerweg kun je doorstromen naar mbo niveau 4 of de havo. Het een is dus niet hoger dan het ander, alleen het leren zelf is anders.

Vakroutes

Het vmbo-onderwijs is in de bovenbouw ingericht in sectoren en profielen, dus vanaf klas 3. Zo zijn we hier op school ook gestart: alleen kiezen aan het eind van jaar 2. Maar het bleek dat veel leerlingen aan het eind van klas 1 eigenlijk al een voorkeur hebben. Daarom hebben we er bewust voor gekozen om de vakroutes in te voeren. Het eerste jaar krijg je twee vakroutes en aan het eind van jaar 1 mag jij kiezen voor de vakroute die jij het leukst vindt. Je kunt kiezen tussen Vakroute Techniek en Vakroute Mens en Dienstverlenen. Je krijgt dan in jaar 2 al meer gericht onderwijs in iets wat je leuk vindt en daarbij zorgen we er ook gelijk voor dat ze perfect aansluiten op de profielen in de bovenbouw. Zo heb jij eigenlijk al een streepje voor als je in klas 3 begint. Hieronder vind je meer informatie over de vakroutes. 

Vakroute mens & dienstverlenen

In jaar 1 krijg je beide vakroutes maar na dat jaar mag jij kiezen voor de vakroute die je leuk vindt. Een van de vakroutes is Mens & Dienstverlenen. Wil je kok of juffrouw worden? Of secretaresse? Wil je je eigen bedrijf starten? Dan is de vakroute Mens & Dienstverlenen echt iets voor jou! Je krijgt veel verschillende lessen, waardoor je erachter komt wat je echt leuk vindt. Het is een perfecte voorbereiding voor de profielen Zorg & Welzijn en Economie & Ondernemen in de bovenbouw. Check ook de video over de Vakroute Mens & Dienstverlenen op de homepagina!

Vakroute techniek

Vakroute Techniek bereidt je voor op de profielen Bouwen, Wonen & Interieur en Produceren, Installeren & Energie in de bouwenbouw. Je gaat aan de slag met hout, metaal, verf en elektriciteit, maar je leert ook werken met het ontwerpprogramma autocad en 3d-printers. Een veelzijdige vakroute volledig gericht op het werken in de praktijk. Je werkt dus met veel verschillende machines en materialen, zodat jij erachter kan komen wat je echt leuk vindt. Check ook de video over de Vakroute Techniek op de homepagina! 

Profielen

Klik om uit te vergroten

Nederland heeft tien verschillende profielen die in het vmbo wordt aangeboden. Op onze school kun je er vier kiezen:

  1. Bouwen, Wonen & Interieur
  2. Produceren, Installeren & Energie
  3. Economie & Ondernemen
  4. Zorg & Welzijn

Deze hebben we bewust gekozen, omdat deze het beste aansluiten op banen die er ook in onze regio zijn. Natuurlijk is dat voor jou misschien wel ver weg, maar wij houden er graag rekening mee dat je straks na je schoolcarrière werk kunt gaan doen waar je plezier in hebt en waar je een goed belegde boterham mee kunt verdienen.

Profielmodules, keuzeprofiel en beroepsgerichte keuzevakken

Eind van de tweede klas kies je een profiel en in dat profiel volg je vier verplichte profielmodules. Iedere module heeft een eigen onderwerp en bestaat uit praktijk- en theorieonderdelen. Daarnaast mag je nog een keuzeprofiel kiezen die je leuk vindt, dat kan iets zijn dat aansluit bij je profiel maar mag ook iets totaal anders zijn. De modules tellen ook mee voor je uiteindelijke diploma.

In jaar vier ga je verder in je gekozen profiel, maar hier ga je je verder specialiseren. Je kiest drie beroepsgerichte keuzevakken die bij je profiel horen. 

Vakken

Op een middelbare school heb je veel vakken die je niet kent. Hoewel, dat denk je waarschijnlijk, maar dat is niet zo, kijk maar:

Vak
Op de basisschool
Vak
Op de basisschool
Nederlands (en taal)
 
Engels
 
Wiskunde (en rekenen)
Godsdienst
Tekenen
Drama
Handvaardigheid
 
Geschiedenis
 
Biologie
Vakroute
Economie
Lichamelijke opvoeding
 
Koken
Mentorles
Vak
Op de basisschool
Nederlands (en taal)
 
Engels
 
Wiskunde (en rekenen)
Godsdienst
Tekenen
Drama
Handvaardigheid
 
Geschiedenis
 
Biologie
Vakroute
Economie
Lichamelijke opvoeding
 
Koken
Mentorles

Misschien zijn er een paar die je niet herkent, omdat wij ze een andere naam gegeven hebben. Zo heet ‘lichamelijke opvoeding’ op de basisschool ‘gym’ en ‘mentorles’ heb je nu ook van je leerkracht in groep 8, want dat betekent dat ze helpen met je opdrachten en soms even een op een met je praten.

Er zijn dus eigenlijk maar 4 vakken die nieuw voor je zijn en de meeste ken je waarschijnlijk al beter dan je zelf denkt…

Meer weten?

Wil je meer weten over onze school en over ons onderwijs? Neem dan gerust contact met ons op via info@vakcollegerijnmond.nl of kom langs op onze Open Dag of de informatieavond.