menu

Daarom vakcollege rijnmond

Best lastig zo’n keuze want welke middelbare school moet je kiezen? En waar moet je allemaal rekening mee houden? Zijn het alleen de lekkere broodjes in de kantine, het gebouw of zijn in je keuze ook de docenten en wat je tijdens de lessen mag doen? Hieronder hebben we een paar quotes verzameld van leerling, docenten en ouders met daaronder de uitleg zodat je een beter beeld krijg of Vakcollege Rijnmond ook jouw school is.

1

We willen leren door te doen. Daar draait het bij ons om.’

Erik Hazenoot, directeur Vakcollege Rijnmond

Op Vakcollege Rijnmond draait echt alles om ‘DOEN’. Wij zien dat onze leerlingen, en jij dus waarschijnlijk ook, veel makkelijker leren door het te doen. Minder boeken, meer praktijk. Onze school heeft de mooiste praktijklokalen met in de technieklokalen echte grote machines en gereedschap en bij zorg hebben we eigen beautysalon. Je hebt minimaal 8 uur per week praktijklessen in je rooster staan. Voldoende afwisseling dus! Bij de theorievakken proberen we je ook zoveel mogelijk zelf aan de slag te laten gaan, want leren door doen is echt waar wij voor staan. Hierdoor is niet alleen het eindresultaat belangrijk, maar ook hoe je dat bereikt hebt. Enthousiasme en creativiteit tellen ook mee.

2

‘We houden hier rekening met iedere leerling afzonderlijk, dyslexie, dyscalculie, problemen. Wij helpen je graag’

Lisette van Arkel, coördinator onderwijsondersteuning

Het kan zijn dat je een beetje extra hulp nodig hebt. Bijvoorbeeld omdat je dyslexie of dyscalculie hebt, omdat je leren lastiger vindt of omdat je even niet zo lekker in je vel zit. Dat geeft niets, daar hebben we collega’s voor die je hier graag bij willen helpen. In eerste instantie ga je naar jouw mentor bij problemen, maar deze kan allemaal collega’s inschakelen die jou ook graag willen helpen. Hier vindt je meer informatie over deze collega’s.

3

‘Ik wil later werken met kinderen, daarom heb ik na de vakroute Mens & Dienstverlenen gekozen voor het profiel Zorg en Welzijn’

Nina van der Gugten

Als je op Vakcollege Rijnmond start dan heb je een iPad nodig. De iPad is vervanging voor een aantal boeken maar ook worden er opdracht op gemaakt, toetsen op afgenomen en leuke school gerelateerde games op gespeeld. Je rooster vind je ook in een speciale app op de iPad en dus ook of je bijvoorbeeld een keer het eerste uur vrij hebt en nog even heerlijk kan blijven liggen in je bed…

4

Tijdens mijn lessen maken we ook gebruik van app Snappet.’

Bert Janssens, docent wiskunde

Wij werken tijdens de lessen met je handen, boeken en op het chromebook. Zo maken we ook de theorievakken een beetje leuker, want oefenen voor bijvoorbeeld je toets bij Godsdienst is toch veel leuker als quiz in Kahoot! dan een toets op papier?!

5

‘Als er wat is kan je altijd bij iemand terecht. Docenten zijn er altijd om je te helpen.’

Ashley van Ees

Natuurlijk kun je niet alles leuk vinden op school, maar toch horen wij vaak van onze leerlingen en hun ouders dat ze het naar hun zin hebben bij ons school. Je krijgt bij ons veel verschillende lessen en je hebt ook zelf veel te kiezen. Kies je voor techniek, zorg of economie? En wil je ook nog extra sporten? Dan is de Sportklas echt iets voor jou! Dat is toch fijn om naar uit te kijken? Na een les of dag die jij misschien niet zo leuk vindt, staat er altijd ook een leuk uur op je rooster!

6

In de MakerSpace hebben we wel 14 3Dprinters staan, dat hebben ze op andere scholen niet!
Ben Kunne – docent MakerSpace

We hebben bezoek gehad van het ministerie van Onderwijs en kregen te horen dat we een ‘verborgen pareltje’ zijn. Ze waren onder de indruk van onze school en met name onze praktijklokalen. En zij kunnen het weten, want ze komen op scholen door het hele land. Wij zijn dan ook bijzonder trots op onze technieklokalen met de beste machines en gereedschap, een MakerSpace met de nieuwste 3d-printers en de grootkeuken en de beauty salon op de zorgafdeling. Ben je benieuwd? Hier vindt je foto’s en een filmpje over de praktijklokalen. 

7

Ik wil eigen ondernemer worden en misschien de familienaam overnemen. Daarom heb ik voor het profiel Economie & Ondernemen gekozen.

Stephanie Wolfaart

Op Vakcollege Rijnmond kun je terecht als je van je basisschool het advies vmbo basis, vmbo kader of vmbo gemengde leerweg/theoretische leerweg krijgt. Die laatstgenoemden zijn qua niveau eigenlijk gelijk, ondanks dat het door de naam het lijkt of er verschil tussen zit. Stichting Andreas College heeft ervoor gekozen om de vmbo gemengde leerweg op Vakcollege Rijnmond onder te brengen en de theoretische leerweg op Pieter Groen. Het enige verschil is namelijk dat de gemengde leerweg meer praktijkuren op het rooster heeft. De theoretische leerweg krijgt meer theorievakken, zoals bijvoorbeeld een vreemde taal. Op Vakcollege Rijnmond hebben we de beste praktijklokalen en praktijkdocenten. Zowel vanaf de gemengde leerweg als de theoretische leerweg kun je doorstromen naar mbo niveau 4 of de havo. Het een is dus niet hoger dan het ander, alleen het leren zelf is anders.

8

‘Het leukste van vorig jaar was het voetbaltournooi met klas 1 en 2.’

Chya Saleh 

Naast de theorie- en praktijkvakken op school, doen we nog meer leuke dingen. Zo ga je eigenlijk ieder jaar op excursie. De ene keer is het een gezellig uitje naar Duinrell, maar we gaan ook naar museum Volkenkunde of het LUMC.

Dit begint in jaar 1 al tijdens de introductieweek. Je gaat dan poldersporten in de Kwakel. Tussen de koeien, weilanden en sloten leer je klasgenootjes en docenten beter kennen. Wij zijn benieuwd of jij met je groepje het eind van het spectaculaire hindernisparcours haalt…

In het tweede jaar ga je op kamp. Ergens in Nederland ga je zwemmen, paardrijden, boomklimmen, waterskiën en bowlen, er zit altijd wel iets bij wat je leuk vindt. Vervolgens ga je in jaar 3 nog een keer! Maar dan kun je ook voor het buitenland kiezen: ga jij voor Disneyland, Engeland of blijf je liever in Nederland? Jij mag kiezen.

Verder kun je mee doen aan SKI123. In klas 1 en 2 volg je skilessen bij SnowWorld en in jaar 3 ga je ook echt op ski-reis naar Oostenrijk. Een reis waar ook onze sportieve docenten ieder jaar erg naar uit kijken!

Oh en nog meer leuks: ook zijn er ieder jaar schoolfeesten. Een gala, een glow-in-the-dark-feestje en een pyjama-party waren de thema’s uit afgelopen jaren. Welk thema zullen ze voor jou bedenken voor komend jaar?

9

‘Die blije gezichten op de diploma-uitreiking dat het ze gelukt is, daar doe ik het voor.’

Cor Rovers – docent Zorg & Welzijn

Onze school is leuk en dan met name de vakken die jij leuk vindt, maar doorleren voor iets wat je echt leuk vindt op een mbo is natuurlijk nog leuker! Dit lijkt nog zo ver weg, maar het gaat echt sneller dan je denkt. Wij doen er in ieder geval alles aan om je op onze school al zo goed mogelijk voor te bereiden op je vervolgopleiding. Dat is al vanaf klas 1 en 2. Je kiest namelijk gelijk al een vakroute. De vakroute Techniek of de vakroute Mens & Dienstverlenen. Deze hebben we niet voor niets gekozen, want ze sluiten perfect aan op de profielen die je in de bovenbouw (klas 3 en 4) kunt kiezen. En deze profielen sluiten dan weer perfect aan op de mbo’s in de regio. Verwarren alle termen je? Hier vindt je een handig schema!

Oh en voor jou misschien alvast leuk om te weten: we hebben de afgelopen jaren een gemiddeld slagingspercentage van 99% Dat is hoger dan het landelijk gemiddelde en ons streven is dat, als jij straks in klas 4 zit, ook nog steeds waar te maken.

10

Ik ben er trots op dat ik leerlingen meer over het geloof kan vertellen.’

Martijn van der Gugten – docent Godsdienst

Wij zijn een christelijke school. Dat merk je, omdat we dagopeningen doen tijdens het eerste lesuur, we er bij het vak Godsdienst bij stilstaan en we vieren de christelijke feesten. Maar waar het met name uit blijkt is de manier waarop we dagelijks met elkaar omgaan. We hebben respect voor elkaar en daarom zijn anders gelovigen ook van harte welkom bij ons op school.

Meer weten?

Wil je meer weten over onze school en over ons onderwijs? Neem dan gerust contact met ons op via info@vakcollegerijnmond.nl of kom langs op onze Open Dag of de informatieavond.